Skyhøyt nivå under EM i Gdansk

Tekst: Iver Valkvæ IFI Fargemagasinet   
Foto: Kari Wilsgård MLF og Simen Bjørnestad Opplæringskontoret for Overflateteknikk – Vest

Forrige uke var det yrkes-EM i Gdansk i Polen, og Fargemagasinet tok turen til konkurranseområdet AmberExpo i Gdansk i Polen for å se utøverne i aksjon. I år reiste det norske landslaget til Gdansk med hele 17 utøvere. En av deltagerne var Leon Seilen fra Øystein Tvedt AS som konkurrerte i gulvlegging, og med Polyflors tekniske sjef, Jan Åge Iversen som mentor og coach.

Høyt nivå

Det er kun de beste av de beste som deltar i yrkes-em, det er derfor en bragd i seg selv og bare delta. Oppgavene er krevene, og det det var viktig med gode forberedelser og planlegging sier Jan Åge Iversen. – Slik oppgavene er lagt opp, må deltagerne selv endre utregningene i oppgavene. Det stilles veldig strenge krav under selve konkurransen i alt fra orden til utførelse. Når det er pause så blåses det i en fløyte og utøverne må tre bort fra arbeidsstasjonen med en gang. Fra startskuddet går av til de skal være ferdig så har de seks timer på seg, og utøverne velger selv hvordan de vil løse oppgaven. Det er spennende å se de forskjellige taktikkene og teknikkene som ble valgt underveis, sier Iversen. Det holdt ikke helt til pallplass for Leon Seilen, men han kan reise hjem til Norge med hevet hode og mye erfaring fra mesterskapet. – Uansett resultat, så kommer vi hjem fra mesterskapet med utrolig god erfaring. Slike konkurranser er med på å øke nivået til faget fra år til, sier Jan Åge Iversen. 

Gull og bronse

Det norske landslaget reiser hjem med ett gull og to bronser i bagasjen. Gull ble det til Per Magne Egebø Svartdal, som vant i bilskadefaget. I helsefagarbeiderfaget tok Emma Straub bronse, og det samme gjorde Fredrik Vehus Skjerve i elektrikerfaget. Slike resultat er viktig med tanke på rekruttering for yrkesfag i Norge, noe kompetanse- og utviklingssjef hos Malermestrenes Landsforbund, Kari Wilsgård poengterte da Fargemagasinet pratet med henne før mesterskapet. – Yrkesmesterskap har tradisjonelt vært en større begivenhet lenger ned i Europa enn det har vært i Norge, men de siste årene har det blitt lagt ned en stor innsats for å også øke interessen rundt dette her i landet. Et slikt mesterskap er en viktig satsing, og er med på å sette Norge på kartet, forteller Wilsgård.

For flere bilder, følg oss på Facebook og Instagram.