EuroSkills 2023: Yrkes-EM rett rundt hjørnet

Tekst: Iver valkvæ IFI.no  Foto: Jan Åge Iversen Polyflor

Om litt under fire uker skal Norge delta i yrkes-EM i Gdansk i Polen. Norge stiller med 17 utøvere til konkurransene som strekker seg fra 5. til 9. september. En av deltagerne er Leon Seilen fra Øystein Tvedt AS, som skal delta i EM i gulvleggerfaget.

I 2021 vant Leon Seilen fra Øystein Tvedt AS norgesmesterskapet i gulvleggerfaget som medfører kvalifisering til det europeiske mesterskapet som i år går av staben i Gdansk i Polen. Sammen med kompetanse- og utviklingssjef hos Malermestrenes Landsforbund, Kari Wilsgård, som samordner og tilrettelegger for deltakelsen, og Jan Åge Iversen, teknisk sjef hos Polyflor, som er trener/coach og dommer, de har jobbet målrettet sammen med Seilen for å være så klar som mulig når mesterskapet settes i gang.

 

Tilbake etter pandemien

Det er første gang Norge deltar i yrkes-EM i gulvleggerfaget siden 2016. I 2021 trakk det norske laget seg grunnet pandemien, men i år er de tilbake, og med store ambisjoner. I løpet av mesterskapets fem dager er det forventet at hele 100 000 tilskuere kommer for å se konkurransene i de store hallene i Gdansk.

– Det er veldig mange land som deltar, og det er et svært arrangement. Alt ligger til rette for et fantastisk mesterskap. I tillegg til hvordan det går med gulvleggerne, er jeg spent på hvordan det går med malerne. Selv om vi ikke har med noen malere i år er det spennende å følge med på konkurransene og få et inntrykk av nivået i Europa, sier Kari Wilsgård, kompetanse- og utviklingssjef hos Malermestrenes Landsforbund.

 

Wilsgård mener det er mye læring å hente fra et slikt mesterskap, og håper at Norges deltagelse kan være med på å inspirere nye generasjoner til å velge yrkesfag.

– Yrkesmesterskap har tradisjonelt vært en større begivenhet lenger ned i Europa enn det har vært i Norge, men de siste årene har det blitt langt ned en stor innsats for å også øke interessen rundt dette her i landet. Et slikt mesterskap er en viktig satsing, og er med på å sette Norge på kartet, sier Wilsgård.

 

Gjennom MLF – Malermestrenes Landsforbund har Kari Wilsgård hjulpet med finansiering av utstyr og lokaler, samt hjulpet å finne erfarne håndverkere til å løfte deltagernes kunnskap rundt gitte oppgaver de vil møte under mesterskapet. Med under en måned igjen til konkurransene starter, har hun god tro på at Norge vil gjøre det bra.

– Vi er veldig spente, samtidig som vi er optimistiske. Målet er helt klart en pallplassering, legger Wilsgård til.

Fokus på det mentale

Jan Åge Iversen, teknisk sjef hos Polyflor, har under oppladningen til yrkes-EM vært trener/coach for Leon Seilen. Sammen har de jobbet målrettet for å stille så sterkt som mulig til mesterskapet. De har arbeidet seg gjennom oppgaver fra tidligere mesterskap og hatt et stort fokus på detaljarbeid. Iversen skryter over opplegget til Worldskill Norge, og hjelpen de har fått fra opplæringskontoret i Bergen som har disponert lokaler og treningsarealer til øving. Opplæringskassene har blitt gjenskapt i de eksakte målene som blir brukt i konkurransene, for at øvingen skal være så presis og realistisk som mulig. Iversen sier det mest overraskende har vært å oppleve den profesjonaliteten Worldskill Norge legger i denne konkurransen.

 

– Som yrkesmann er det lett å tenke på at det kun er det faglige som står i fokus når det kommer til et slik arrangement, men det har vært en spennende overraskelse å se hvor stort fokus det har vært på det mentale, lagbygging og samhold rundt det norske laget. Det er viktig for deltagerne å forstå sitt eget reaksjonsmønster og motivasjon for å kunne prestere best mulig, sier Jan Åge Iversen.

 

– På to av samlingene har vi blant annet hatt besøk av Marco Elsafadi, tidligere profesjonell basketspiller. Han har de siste årene jobbet i Norges Idrettsforbund, hvor han har arbeidet med ungdom og mental helse. Han har vært med på samlingene for å sette fokus på viktigheten rundt samhold, lagbygging, og det å jobbe sammen som et lag. Under mesterskapet skal det norske laget så og si fungere som et profesjonelt idrettslag. De skal være sammen en uke, hvor de har sesjoner på morgenen før konkurransene, og på kvelden etter konkurransene. Som team skal de motivere og hjelpe hverandre i både motgang og medgang, sier Iversen.

 

Ekstra terping på parkett

I Norge er parkettlegging i mønster ikke en del av gulvfaget og det er relativt få personer i Norge som har kompetanse til å ta på seg slike oppdrag. I Europa er dette en mer normal del av gulvleggerfaget, og flere vil ha høyere kompetanse på dette feltet som er en viktig del av konkurransen i yrkes-EM. Som en del av forberedelsene har de fått hjelp og veiledning av snekker Torfinn Myhre som er en av Norges fremste eksperter på å legge parkett i mønster.

– Det fleste gulvleggerne i Norge har god erfaring med klikk-parkett, men det å legge heltre og hellimt parkett i mønster er en spesialprofesjon som få i Norge har mye kunnskap om og driver aktivt med, mens i Tyskland, Østerrike og Sveits er det en del av gulvleggerfaget. Samtidig har vi i Norge veldig god erfaring med legging av tepper og linoleumsgulv, så i mesterskapet stiller deltagerne relativt likt, sier Jan Åge Iversen.

 

Store ambisjoner

Iversen har god tro på at de skal gjøre det bra under yrkes-EM, og sier ambisjonen er å vinne. Han poengterer samtidig at det er flere måter å kunne utmerke seg på, og kunne få medalje innenfor ulike oppnåelser av krav underveis i konkurransen.

– Det er viktig med delmål under konkurransen, det er mange ting som spiller inn på hvor høyt du scorer, alt fra orden til utførelse. Uansett hvordan det går så kommer vi til å komme hjem fra mesterskapet med utrolig mye erfaring. Slike konkurranser er med på å øke nivået til faget fra år til. Det har skjedd noe i Norge de siste årene, og jeg er utrolig imponert av nivået til deltagerne, sier han.

 

Jan Åge Iversen har stor tro på at Leon Seilen kan ta seieren hjem for Norge.

– Leon er rolig type som er trygg på seg selv, det gir han gode muligheter under årets mesterskap. Nå er det satt av en god del til frem mot mesterskapet for å finpusse formen, og gjøre de siste forberedelsene, avslutter Iversen.