Medlemspraten: Maleren Kristiansand

Bjørn Voreland, selveste maleren fra Kristiansand har flere likhetstrekk med Sørlandets store Kaptein Sabeltann. Begge har seilt over verdens syv hav, og selv om de kan se litt skumle ut ved første øyekast, skal man ikke skue hunden på hårene. At kaptein Voreland har et hjerte av gull og brennende engasjement, er det nemlig ingen tvil om.

Hiv og hoi, snart er skatten Bjørns

 – Æ e jo Bjørn fra Kristiansand, en «egte» Kristiansander, sier Bjørn Voreland, som kan sies å være selveste Maleren fra Kristiansand. Han tør ikke å fortelle hvordan han havnet i denne bransjen. –  Jeg har vært til sjøs og jeg har vært en tur en i Nordsjøen, og kom inn i denne bransjen i voksen alder. Bjørn får meg til å tenke litt på Kaptein Sabeltann. Det er nok flere likhetstrekk mellom dem, enn bare dialekten. Det er ingen tvil om at Bjørn har opplevd mye på livets seilas, akkurat som kapteinen mest kjent fra Kristiansand Dyrepark. På slutten av 80-tallet begynte Bjørn å legge gulv, og med fire barn hjemme, og full jobb, tok han svennebrev som både maler og byggtapetserer, før han også tok mesterbrevet i 1994. Det har vært full rulle, hele veien, sier han. Og akkurat det, har vi ingen problemer med å tro på.

 – I dag er jeg egentlig pensjonist, så jeg har gått ned til 120 % stilling, humrer Bjørn. Jeg har en Happy Homes butikk midt i Kristiansand sentrum, og så har jeg 6 håndverkere som maler og legger gulv. Litt flislegging blir det også. Vi jobber hovedsakelig i privatmarkedet i og rundt Kristiansand, og så samarbeider vi med flere byggmestre i nybolig-markedet.

Ikke helt typen til å ta det rolig de neste 100 år

Bjørn Voreland er en mann med mange baller i lufta.  – Da jeg gikk inn i pensjonistenes rekker, gikk jeg av som oldermann i lauget, etter mange års innsats, forteller han. Jeg har også roet ned politisk, men jeg er jo en engasjert mann, og det har jeg alltid vært. Jeg deltar fremdeles i Håndverksforeningen, har vært veldig engasjert i Fair Play, og så deltar jeg frivillig i arbeid med rusmisbrukere her i Kristiansand.

Og ellers gleder jeg meg veldig til sommeren, og til å gå tur med bikkja hver dag kl. 06, sier Bjørn, som har en Collie  -«Lassie» som holder han i aktivitet. 

Legger til at han tror han er den eneste med erfaring fra å legge gulvbelegg uten Norsk Standard for Kim Jong -Un i Nord-Korea. I 2016 var han med på frivillig hjelpearbeid og la gulv i ett 2 laboratorium  og legekontor. Samtidig vardet overføring fra USA med innsettelse av president Trump. Det var både spenning og avlytting i lufta da. Man blir takknemlig for Norge og friheten etter en slik tur.  

En styrke å ha en bransjeforening i ryggen

– Jeg har alltid vært engasjert i MLF. I tillegg til gode medlemsfordeler, er det en styrke å ha en bransjeforening i ryggen som står på både politisk og juridisk. Hvis man er opptatt av fag, og det som rører deg rundt det, så er foreningen en fin møteplass. Det er godt å treffe kolleger som man kan diskutere og utveksle erfaringer med.

Vi var jo også tidlig ute med å ta i bruk MLF PRO. Det har ikke vært bare enkelt, men vi har brukt mye tid på det, og får litt mer dreisen på det nå etter hvert. Det er et godt verktøy i hverdagen.

Gleder seg til å treffe bransjekollegene igjen

 – Jeg er spent på når det blir et ordentlig landsmøte igjen. Jeg savner å treffe kolleger i bransjen, både lokalt og på landsmøte. Vi hadde jo et veldig trivelig landsmøte her i Kristiansand for to år siden. Da var jeg så heldig og vant billett til neste landsmøte, så det ser jeg veldig frem til.

Og til slutt 5 kjappe:
  • Har dere lærling? Ja
  • Er dere tariffbundet? Ja
  • Soloppgang eller solnedgang? Solnedgang. Det er jo ikke så mye sol nå for tiden.
  • Maling eller gulv? Da må jeg nesten si gulv. Jeg liker best å jobbe med det.
  • Sprøyte eller pensel?  Sprøyte, kommer det kontant, fra Bjørn. Det er et godt verktøy, som vi har blitt ganske gode på, og som skaper god inntjening, avslutter han.
Besøk Maleren Kristiansand
Medlemspraten

I MLFs  serie “Medlemspraten” tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Kari Wilsgård.

Finn tidligere medlemsprater her