I hardtrening for Nordisk Mesterskap på Reykjavik

Tekst: Tanja Reine for Mal Proff magasinet

Jonas Eckholm vant NM i maling i 2023, nå ligger han i hardtrening før deltakelsen i nordisk mesterskap i Reykjavik i august.

Regjerende norgesmester i malerfaget, Jonas Eckholm, vil gjerne opp og frem i malerbransjen, men det var egentlig ikke maler han skulle bli.

– Planen var å bli hockeyspiller. Jeg gikk på toppidrettsgymnas og skulle satse på idretten, men så ble jeg skadet, forteller 26-åringen.

Med en far som er tredjegenerasjons maler var veien kort til maleryrket, selv om Eckholm var skeptisk i starten.

– Det var jo ikke det som var drømmen min, men etter hvert ga det mersmak. Det viste seg at maleryrket er mer spennende enn jeg først trodde. Nå har jeg fått stor respekt for faget, det å kunne gi nytt liv til noe ved å male det har stor verdi, forteller han.

 

Norgesmester

Eckholm gikk i lære i familiebedriften Malermester Eckholm i Fetsund og i 2023 fikk han svennebrev. Høsten samme år deltok han i NM i malerfaget under Bygg Reise Deg i Lillestrøm og gikk av med seieren.

– Det var en veldig morsom opplevelse. Jeg liker bransjen godt og vil gjerne komme meg opp og frem og vise at jeg duger, så får vi se hvor langt det kan ta meg, sier Eckholm, som nå har begynt på første semester av mesterbrevutdanningen. Han innrømmer at han bruker konkurranseinstinktet fra idretten når han konkurrerer.

– Det er veldig gøy å konkurrere, men desto kjedeligere å tape, så klart.

Island venter

Som vinner av NM er han tatt ut til å representere Norge i nordisk mesterskap i malerfaget som arrangeres på Island i august i år. Oppgavene er allerede sendt ut og Eckholm har begynt forberedelsene.

– Jeg har Roger Studsrud som mentor og blir fulgt opp av Kari i MLF. Foreløpig er vi i planleggingsfasen, vi skal velge farger til oppgaven og lage sjablong. Jeg gjør jo dette ved siden av jobb, men akkurat nå maler jeg dører og vinduer på jobb for å trene litt på det før nordisk, forteller Eckholm. Og legger til at han samtidig øver på å henge opp tapet i boden hjemme.

– Det blir en ganske så fin bod.

Royalt besøk

Etter seieren i NM ble Eckholm valgt ut til å guide Kronprins Haakon da han deltok i feiringen av 40-årsjubileet til Lærlingesenteret for bygg- og elektrofag på Kuben yrkesarena i Oslo. Og de to fant raskt tonen.

– Jeg var jo litt nervøs før besøket, naturlig nok, men det viste seg at kronprinsen var en ydmyk og veldig hyggelig fyr. Vi snakket om det meste.

Eckholm viste kronprinsen rundt på de ulike stasjonene på skolen der representanter for hvert håndverk presenterte sin produksjon.

– Han var veldig nysgjerrig og stilte mange spørsmål, og så avsluttet vi med å spise kake sammen. Det viste seg at vi begge er fjerde generasjon i yrkene våre, så vi hadde mye å prate om.