NM i overflateteknikk på Bygg Reis Deg

Tekst: Kari Wilsgård og Tanja Reine

I oktober er det igjen klart for NM i overflateteknikk på Bygg Reis Deg i Lillestrøm.

 

– NM er en fin arena for å få vist frem unge og engasjerte håndverkere i bransjen vår som kan og vil noe, sier Kari Wilsgård. Hun er kompetanse- og utviklingssjef i Malermestrenes landsforbund, som er arrangør av Norsk mesterskap i overflateteknikk. Konkurransen består av to grener, «maling og tapet» og «gulvlegging», og det er tre utøvere i hver gren.

– Deltakerne er klare. De har vært gjennom regionmesterskap i fjor, og deretter treningssamling med nok et uttak til NM. Aldersgrensen er 25 år så alle er unge. Noen har tatt svennebrev, mens andre er lærlinger, sier Wilsgård. Hun legger til at deltakerne i tillegg til faglig dyktighet og stort engasjement for faget også bør ha stødige scenenerver.

– De får et stort publikum som ser på mens de jobber og det er alltid et ekstra spenningsmoment for de som deltar, sier hun.

 

Høyt nivå

Mesterskapet starter allerede dagen før Bygg Reis Deg-messen åpner og avsluttes på messens siste dag, lørdag 21. oktober. Oppgavene utøverne skal løse ble delt ut allerede før sommeren, slik at utøverne skulle ha god tid til å forberede seg. De har også deltatt på en treningssamling for å gå grundig gjennom alle momenter.

– De får hjelp til planleggingen, for vi ønsker jo at de skal være så trygge på oppgaven at de vet hva de skal gjøre på konkurransedagene, sier Wilsgård.

Deltakerne som konkurrerer i gulvlegging skal legge fire ulike gulv i løpet av de fire dagene konkurransen pågår. De skal sparkle fall til sluk og legge teppegulv, linoleumsgulv og klikkvinyl, alle med ulike mønstre og utskjæringer i gulvene. Malerne skal blant annet male vegger og listverk samt en speildør i to farger, henge opp tapet, og skjære ut sjablong. Den mest krevende oppgaven er strektrekking, der malerne må male tynne streker som utgjør en ramme.  Til denne oppgaven er det strengt forbudt med tape.

– Det er vanskelige og krevende oppgaver og vi ser at nivået øker fra år til år. Årets konkurranse er derfor et knepp vanskeligere enn for to år siden, sier Wilsgård.

 

Viser frem fagene

Konkurransens dommere er alle mestre med teknisk kompetanse fra sponsorbedriftene og bedømmer deltakerne etter både teknikk, estetikk og HMS.

– Deltakernes estetiske teft påvirker resultatet. Malerne vet for eksempel ikke hvilken tapet de skal henge opp før de kommer på konkurransen, og de må selv plukke ut farger som passer til. For gulvleggerne er det også ekstra belønning for det estetiske utrykket. I tillegg legges det stor vekt på HMS. Som vi vet er viktig i arbeidslivet og der er dette en viktig faktor, sier Kari Wilsgård.

 

For Malermestrenes Landsforbund er konkurransen et viktig tiltak for å vise frem håndverksfaget og rekruttere flere unge til bransjen.

– Hovedmålet vårt er å øke rekrutteringen til håndverksfagene for det er dessverre stor mangel på faglærte i bransjen. Det er viktig for unge å se at andre unge satser på disse fagene, og her får vi mulighet til å vise frem våre unge og dyktige håndverkere. Til forrige NM hadde vi 45 000 besøkende innom, alt fra elever på videregående skole til malermestre i egen bransje og byggherrer som Statsbygg og Undervisningsbygg. Dette fungerer som en fin arena for å vise frem bredden og betydningen av faget vårt og ikke minst for å bygge yrkesstolthet, sier Wilsgård, som håper mange tar turen til Lillestrøm 18. – 21. oktober.

– Nivået er høyt i år så dette blir veldig gøy!