Vi følger lønnsoppgjøret og vil løpende sende ut informasjon og gi veiledning, samt samle all informasjon om oppgjørets gang på denne siden.
18. mars 2025:
BRUDD I FORHANDLINGENE
14. mars startet forhandlingene mellom LO og NHO. I dag, tirsdag 18. mars er det brudd i forhandlingene, og LO har varslet plassoppsigelse for 180 overenskomster, herunder Fellesoverenskomsten for byggfag.
Fredag 28. mars vil LO gi endelig varsel om hvilke arbeidstakere og bedrifter som vil bli direkte rammet ved en eventuell streik.
En eventuell streik vil kunne ramme våre medlemsbedrifter med tariffavtaler tilknyttet NHO-medlemskapet, og bedrifter med direkteavtaler.
LO og NHO møtes til mekling hos Riksmekleren 31. mars med forhandlingsfrist midnatt 1. april. Hvis man ikke kommer til enighet her, blir det streik fra mandag 2. april.
Bedrifter som har arbeidstakere som kan bli tatt ut i streik Bedriften må vurdere om en eventuell streik kan medføre at prosjekter helt eller delvis vil stoppe opp, og om det da kan bli behov for å permittere ansatte som ikke er omfattet av streik. For å kunne permittere arbeidstakere som ikke kan sysselsettes på rasjonell måte dersom det blir streik, må bedriften gjennomføre drøftingsmøte med tillitsvalgte og gi varsel om betinget permittering til de ansatte. Varslingsfristen er 14 dager.
For alle medlemsbedrifter som ikke har fått varsel om plassoppsigelse eller som ikke er tariffbundet. En bedrift som ikke er tariffbundet eller har fått varsel om plassoppsigelse, vil ikke ha ansatte som kan tas ut i streik. Likevel kan den bli indirekte berørt, for eksempel hvis prosjekter stopper opp på grunn av streik hos underentreprenører, eller hvis bedriften selv er underentreprenør og hovedentreprenøren blir rammet.
Dersom det blir aktuelt å permittere i slike tilfeller, gjelder ikke varslingsfristen på 14 dager. Hovedavtalen § 7-3 nr. 4 bestemmer at varslingsfristen på 14 dager «gjelder ikke når konflikt i annen bedrift … fører til at arbeidstakere ikke kan sysselsettes på rasjonell måte. Bedriften plikter dog å gi varsel om mulig.»
Det er på denne bakgrunn naturlig at bedriften sender et betinget permitteringsvarsel først når omfanget på streiken er kjent, og man vet om eventuelle samarbeidspartnere kan bli rammet av streik.
Dersom det blir kjent at eventuelle samarbeidspartnere kan bli rammet av streik, og streiken vil føre til at arbeidstakere ikke kan sysselsettes på rasjonell måte, bør bedriften varsle betinget permittering.
I et slikt tilfelle skal bedriften først konferere med tillitsvalgte, eller ansattrepresentanter, før betinget permitteringsvarsel gis til de ansatte. Det skal føres opp protokoll fra et slikt møte.
14. mars 2025:
ÅRETS LØNNSOPPGJØR ER I GANG –
VÆR FORBEREDT I TILFELLE BRUDD I FORHANDLINGENE
dag starter lønnsforhandlingene mellom LO og NHO som varer frem til tirsdag 18. mars. Det foreligger en mulighet for brudd i forhandlingene. LO vil i tilfelle gi varsel om plassoppsigelse til Riksmegleren for hele eller deler av de bransjer/bedrifter som er omfattet av forhandlingene. Dette kan kunne ramme våre medlemsbedrifter med direkteavtaler, eller tariffavtaler tilknyttet NHO-medlemskap.
Hvis forhandlingene ikke fører frem, går prosessen videre til mekling. Fører ikke meklingen frem, kan en eventuell streik tidligst starte onsdag 2. april 2025.
Betinget permitteringsvarsel – forberedelser
Bedrifter som har arbeidstakere som kan bli tatt ut i streik, må vurdere om en eventuell streik kan medføre at prosjekter helt eller delvis vil stoppe opp, og om det da kan bli behov for å permittere ansatte som ikke er omfattet av streik. For å kunne permittere arbeidstakere som ikke kan sysselsettes på rasjonell måte dersom det blir streik, må bedriften først gjennomføre drøftingsmøte med tillitsvalgte, for så å gi varsel om betinget permittering til de ansatte. Varslingsfristen er 14 dager.
Det vil si at dette anbefales gjennomført senest tirsdag 18. mars, dersom det er aktuelt å permittere fra første dag ved evt. streik. Vi vil også komme nærmere tilbake til dette dersom det blir brudd i forhandlingene.
Betinget permitteringsvarsel kan gis ved oppslag i bedriften eller på annen hensiktsmessig måte. Ansatte som er midlertidig fraværende skal varsles direkte på hensiktsmessig måte. Lærlinger er ikke omfattet av plassoppsigelse og skal fortsette arbeidet så lenge det kan gis forsvarlig opplæring. Dersom det ikke er mulig å drive forsvarlig opplæring, kan lærlinger permitteres med minst 7 dagers varsel.
Til høyre på siden finner du veiledning for hvordan bedriften går frem for å gjennomføre drøftingsmøte med tillitsvalgte og sende ut betinget permitteringsvarsel
I |
11. mars 2025:
MELLOMOPPGJØRET 2025
Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, noe som innebærer at det kun forhandles om lønn. Forhandlingene finner sted fra 14. til 18. mars, og prosessen starter med at LO overleverer sine krav til NHO. I år gjennomføres oppgjøret som et samordnet oppgjør, der det i etterkant av forhandlingene vil skje tilpasningsforhandlinger hvor den avtalte økonomiske rammen vil bli tilpasset til overenskomsten.
Avhengig av utviklingen i lønnsoppgjørene, vil bedriftene kunne bli påvirket av mulig arbeidsstans. Dette gjelder også bedrifter som ikke er direkte berørt av konflikten, men som kan få problemer med å opprettholde rasjonell drift som følge av konflikter i andre bedrifter, både i og utenfor byggenæringen.
Dersom partene ikke blir enige i forhandlingene, blir det mekling hos Riksmekleren 31. mars til 1. april. Forhandlingene vil eventuelt pågå til midnatt 1. april.
For bedriftene betyr det at tidligste dato for en eventuell streik er 2. april.
Viktige datoer i lønnsoppgjøret:
• 14. mars: LO overleverer sine krav til NHO, og forhandlingene starter.
• 14.–18. mars: Forhandlingene pågår.
• 31. mars – 1. april: Mekling hos Riksmekleren dersom partene ikke blir enige. Forhandlingene kan pågå til midnatt 1. april.
• 2. april: Tidligste dato for en eventuell streik hvis meklingen ikke fører til enighet.