Dispersjon

Dispersjon brukes i maling for å finfordele faste stoffer i en flytende fase. Dette betyr at små partikler av pigmenter og andre komponenter blir jevnt fordelt i malingen, noe som sikrer en jevn farge og konsistens. Dispergering, som er prosessen med å finfordele pigmenter, er avgjørende for å oppnå en homogen blanding.

Dispersjonsmaling er maling der bindemiddelet og pigmentene foreligger dispergert i vann.

Ved visse typer dispersjonsmaling er bindemiddelet løst i et organisk løsemiddel som så drives av for eksempel ved fordamping, men de fleste typer er lateksmalinger basert på ferdige dispersjoner av for eksempel polyvinylacetatakrylpolymerer eller styren-butadien-kopolymerer.

Dispersjonsmaling kan ha helsemessige, prismessige og brukstekniske fordeler fremfor malinger som inneholder organiske løsemidler

Dispersjonsmalinger, som ofte er vannbaserte, har blitt stadig mer populære på grunn av deres miljøvennlige egenskaper. Vann fungerer som et fortynningsmiddel i disse malingene, noe som gjør dem mindre skadelige for miljøet, sammenlignet med løsemiddelbaserte malinger. Dispersjonsmalinger kan brukes på en rekke overflater, inkludert tre, mur og metall, og de gir en slitesterk og vaskbar overflate.

Kilde: Store Norske Leksikon (SNL)