Norge tok gull i nordisk mesterskap

Norge tok gull i nordisk mesterskap

Vandrerpokalen er hjemme på norsk jord etter at Ewelina Sekiw, 21 tok gull i nordisk mesterskap i malerfaget i helgen.

Fra 5. til 7. september ble nordisk mesterskap i malerfaget avholdt i Helsinki. 5 ungdommer fra alle de nordiske landene kjempet om den gjeve tittelen “Nordens beste maler”.  – Oppgaven var delt ut til utøverne på forhånd, og var krevende, som det skal være når man møtes til internasjonal kamp, forteller Kari Wilsgård, kompetanse- og utviklingssjef i Maler og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF).

På et kjøpesenter og knutepunkt midt i sentrum av Helsinki skulle konkurransen foregå, med masse støy og nysgjerrige tilskuere som stoppet opp for å se på og stille spørsmål. Standen besto av tre vegger med en dør i, og i løpet av de 3 dagene måtte utøverne:

  • Male en vegg, listverk og en dør.
  • De skulle tapetsere veggen rundt døren og ut på neste vegg
  • De måtte male en firkantet ramme med streker rundt, der maskeringstape var strengt forbudt.
  • Utøverne måtte male en sjablong som de fikk utdelt
  • De måtte skjære ut en rosett selv som skulle males i rammens fire hjørner og
  • Til slutt, men ikke minst, fikk utøverne en fri oppgave, der de selv fikk bestemme farger og mønster.

 

– Utøverne holdt et jevnt, høyt nivå, men i en slik konkurranse teller alle detaljene, og der var det noen som var bedre enn de andre, sier den danske sjefsdommeren på slutten av dagen.  Både Ewelina og Nadia fra Danmark var enige om at tapeten med så krevende mønster var den vanskeligste delen av oppgaven. Britta fra Sverige synes frioppgaven var vanskeligst, men samtidig den morsomste delen av konkurransen.  – Her får jeg virkelig anledning til å vise frem min personlighet i oppgaven, og si noe om hvem jeg er, kunne hun fortelle oss.
– Ewelina hadde grymt rette streker, betrodde den svenske dommeren. Der var hun helt overlegen. Og rette streker, det hadde Ewelina trent masse på. Men på slutten av dagen, ble det klart at det var tre utøvere som var så jevne, at det var umulig for dommerne å kåre bare en vinner.

Alle utøverne fra de nordiske landene var spente før den nordiske presidenten, høytidelig annonserte vinneren.

 

 

 

Skandinavisk gull

Det er nok vanskelig å forstå hvor stort det er å vinne et slikt mesterskap, spesielt når gullet deles mellom Norge, Sverige og Danmark. Nordisk Mesterskap blir avholdt annen hvert år, og de ti siste årene har vandrerpokalen, som aller først ble delt ut i Norge, stått på hylla hos våre danske kolleger.  Vi sliter med rekruttering til bransjen i Norge, og for to år siden klarte vi dessverre ikke å stille med en norsk utøver, forteller Wilsgård i MLF.  Etter dette har vi jobbet knallhard. Denne seieren er i tillegg til knallhard jobbing fra Ewelina selv, resultatet av målrettet innsats og godt samarbeid med MLF, opplæringskontor og bedriftene.  Det var en rørt norsk gjeng som feiret norsk gull under festmiddagen på lørdag.

Ewelina Sekiw fra Norge, Nadia Lykke Andersen fra Danmark og Britta Spencer fra Sverige tok delt førsteplass i Nordisk Mesterskap i helgen.

 

Hva betyr en slik tittel for vinneren?

Hvem som var mest stolt av lærling og mester da vinnerne ble ropt opp, det er usikkert. Begge to var svært rørt. For Ewelina har dette betydd svært mye sier hun. Det har vært veldig spennende å få lov å delta på, og hun føler at hun må bruke dette for hva det er verdt fremover. Ewelina er lidenskapelig opptatt av trening og kosthold også. Som om det ikke var nok å gjøre, så har hun også tatt eksamen som personlig trener, bare uken før hun reiste til Helsinki. Nå blir jeg litt usikker på hva jeg skal satse på, betror hun. Jeg hadde bestemt meg for å satse på trening, men etter å ha vunnet nordisk mesterskap, forstår jeg at dette er noe jeg er god til, og som jeg må bruke fremover. Den unge 21-åringen har hele livet foran seg. Om en måned skal hun avlegge svenneprøve, og malermester Sjur Hansen har allerede gjort seg noen tanker om hvordan denne dyktige unge lærlingen kan få utvikle seg fremover i bransjen. “vi må sette oss ned og ta en prat, når vi kommer hjem”, sier han.

– Om to år er det vi som er vertsnasjon for mesterskapet. Det blir en flott anledning til å få vist frem til et norsk publikum hva en ekte maler kan, og hvor variert og krevende faget vårt egentlig er. Og jeg kan love at vi skal fortsette å kjempe om gull. Rekruttering, kompetanse, utvikling og seriøsitet er de viktigste sakene vi skal jobbe med fremover, sier Wilsgård til slutt.

Vi gratulerer til både Malermester Sjur Bjar Hansen, og til lærling Ewelina Sekiw med gull i Nordisk Mesterskap.  Endelig er vandrerpokalen på norsk jord igjen!

Se flere bilder fra konkurransen på vår Facebookside